20142014document acest2014Virtual server hosting cheaptrageau “glumeauarestari2014fostexterne
Ultimele stiri
Home » Stiri externe » Un document secret a fost declasificat la 25 de ani de la reprimarea violentelor a protestelor din Piaţa Tiananmen: soldaţii aduşi din provincii “glumeau şi trăgeau la întâmplare”
Un document secret  a fost declasificat la 25 de ani de la reprimarea violentelor a protestelor din Piaţa Tiananmen: soldaţii aduşi din provincii “glumeau şi trăgeau la întâmplare”

Un document secret a fost declasificat la 25 de ani de la reprimarea violentelor a protestelor din Piaţa Tiananmen: soldaţii aduşi din provincii “glumeau şi trăgeau la întâmplare”


 


Militari mobilizati din anumite provincii chineze râdeau si trageau la întâmplare asupra multimii manifestantilor prodemocratie în 1989, în Piata Tiananmen, potrivit unui document american declasificat marti, cu ocazia marcarii a 25 de ani de la reprimarea sângeroasa a protestelor, relateaza AFP.Acest document a fost dat publicitatii de catre Arhivele Securitatii Nationale americane de la Universitatea George Washington, care a obtinut declasificarea materialului printr-o hotarâre judecatoreasca.


Documentul releva confuzia si haosul care domneau în China în timp ce autoritatile reprimau dur miscarea de protest a studentilor, în noaptea de 3 spre 4 iunie 1989.


Aceste raport militar secret citeaza o sursa anonima care avea vedere catre Piata Tiananmen din camera de hotel. Aceasta persoana a descris o reprimare “brutala”, a carei intentie era sa produca manifestantilor pierderi importante.


Militari din cadrul Armatei a 27-a, care nu vorbeau dialectul de la Beijing, “glumeau si trageau la întâmplarre asupra oricarui grup de persoane pe care îl întâlneau în cale”, afirma aceasta sursa


Documentul subliniaza ca, la acea vreme, informatiile erau sumare si uneori complet false. Astfel, la o zi dupa reprimare, o telegrama a unei agentii americane de informatii, care cita o sursa guvernamentala straina aparent apropiata Chinei, a raportat moartea liderului chinez Deng Xiaoping. În realitate, acesta a decedat opt ani mai târziu, în 1997.


Militari chinezi au ucis câteva sute de manifestanti neînarmati, în reprimarea manifestatiilor. Potrivit anumitor surse, ar fi ucis peste 1.000 de persoane.


În ultimele saptamâni, regimul comunist a recurs la mijloace importante pentru a împiedica orice aluzie la “primavara de la Beijing”, cenzurând dur Internetul, intimidând presa straina si efectuând o campanie de arestari vizând voci disidente.