protestVirtual server web hostingregiuneapremierul caremasacru” este accident2014Vps cpanel whmaccidentele minasindicatele publicanational
Ultimele stiri
Home » Stiri externe » Tragedia din Turcia capătă noi proporţii. BILANŢUL NEGRU al accidentului din mină
Tragedia din Turcia capătă noi proporţii. BILANŢUL NEGRU al accidentului din mină

Tragedia din Turcia capătă noi proporţii. BILANŢUL NEGRU al accidentului din mină


Noi cadavre au fost scoase în noaptea de miercuri spre joi din mina din vestul Turciei, unde a avut loc un accident marti, bilantul mortilor ajungând la 282, a anuntat joi dimineata ministrul turc al Energiei, relateaza AFP. Noi cadavre au fost scoase în noaptea de miercuri spre joi din mina din vestul Turciei, unde a avut loc un accident marti, bilantul mortilor ajungând la 282, a anuntat joi dimineata ministrul turc al Energiei, relateaza AFP.


“La ora locala 8.00 (8.00, ora României) avem 282 de morti”, a declarat Taner Yildiz.


Bilantul anterior, comunicat de Taner Yildiz, era de 274 de morti.


Accidentul a avut loc într-o mina de carbune din regiunea Soma (Manisa), la aproximativ 80 de kilometri nord de orasul Izmir, în vestul Turciei.


Potrivit autoritatilor, în subteran s-ar mai afla înca 90 de mineri, dar sansele lor de supravietuire sunt aproape nule. “Nu am mai scos mineri în viata în ultimele 12 ore”, a subliniat ministrul, adaugând ca echipele de salvare nu au înca acces în doua galerii din mina.


Presedintele Abdullah Gül a sosit joi dupa-amiaza la locul tragediei, unde a fost desfasurat un important dispozitiv de securitate.


Sindicatele din administratia publica au facut apel la greva joi, pentru a denunta responsabilitatea si neglijenta Guvernului în accident.


Mii de persoane au iesit în strada joi dimineata la Istanbul si Ankara, în urma apelului lansat de patru sindicate. “Nu este un accident, este un masacru”, scria pe o pancarta desfasurata de un membru de sindicat, cerând demisia Guvernului turc.


În urma dramei, Turcia a anuntat trei zile de doliu national. Programele de televiziune au fost întrerupte si numeroase ceremonii anulate.


Tragedia intervine într-un context politic foarte tensionat în Turcia între regimul premierului Recep Tayyip Erdogan si opozitie. Scena politica este tensionata dupa mai multe luni de criza, pe care victoria Partidului Justitie si Dezvoltare (AKP, aflat la putere) la recentele alegeri locale din luna martie, în pofida unui vast scandal de coruptie, nu au reusit sa o diminueze.


Politia a intervenit împotriva manifestantilor la Istanbul si Ankara.


Fortele de securitate se afla în stare de alerta în conditiile în care accidentul intervine cu câteva zile înainte de aniversarea primelor manifestatii care au avut loc în Piata Taksim, din Istanbul, la 28 mai, ce s-au transformat ulterior într-un protest neobisnuit împotriva regimului aflat la putere din 2002.


Premierul Erogan, care s-a deplasat miercuri la locul tragediei, a anuntat o “ancheta ampla” privind cauzele accidentului si a respins orice responsabilitate a Guvernului.


În total, 787 de mineri se aflau în galeriile subterane în momentul exploziei, ale carei cauze nu au fost stabilite.


Potrivit presei locale, în urma cu trei saptamâni, Parlamentul a refuzat formarea unei comisii în vederea securitatii minelor din Turcia. Cele trei partide de opozitie au prezentat propuneri în acest sens, dar acestea au fost respinse de partidul AKP.


Accidentele de mina sunt frecvente în Turcia, în special în cele din sectorul privat, unde, în anumite cazuri, nu sunt respectate normele de securitate.


Potrivit unui bilant publicat de presa, 3.000 de mineri si-au pierdut viata din 1940 în accidente miniere produse Turcia.