20142014necesarageneral însa2014Vps 1gbpswith:20142014
Ultimele stiri
Home » Magazin » Secretul construirii piramidelor din Egipt ar putea fi elucidat de un nou studiu
Secretul construirii piramidelor din Egipt ar putea fi elucidat de un nou studiu

Secretul construirii piramidelor din Egipt ar putea fi elucidat de un nou studiu

 

Egiptenii antici care au construit piramidele de la Giza ar fi reusit sa deplaseze blocuri masive de piatra prin desert prin umectarea nisipului în fata unui dispozitiv construit pentru a trage obiecte grele, potrivit unui nou studiu.  Foto: Mediafax Foto

O cercetare recenta încearca sa explice modul în care egiptenii au reusit sa transporte masivele blocuri de piatra din care sunt construite piramidele. Fizicienii de la Universitatea din Amsterdam sunt de parere ca egiptenii ar fi putut muta masivele blocuri de piatra prin desert udând nisipul din fata unui dispozitiv de tragere a obiectelor grele, scrie Business Insider.

 

Cercetatorii au analizat fortele necesare pentru a trage obiecte extrem de grele pe o ”sanie” uriasa pe nisip si au descoperit ca, daca nisipul era udat în fata dispozitivului, frecarea pe ”sanie” era redusa, iar aceasta aluneca mai usor.

 

 

foto captura businessinsider.com

 

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii s-au folosit de indicii lasate chiar de egipteni. Hieroglife descoperite în mormântul lui Djehutihotep, care dateaza din 1900 i.H. arata 172 de oameni care trag o statuie imensa folosind frânghii atasate de o ”sanie”. În desen se poate vedea o persoana care se afla în fata saniei si toarna apa pe nisip.

 

”Egiptologii credeau ca este un act pur ceremonial. Întrebarea este: de ce faceau asta?”, spune Daniel Bonn, profesor de fizica la Universitatea din Amsterdam.

 

Cercetatorii au descoperit însa si un aspect delicat al procedeului: ”Daca folosesti nisip uscat, procedeul nu va fi atât de usor, dar daca nisipul este prea ud, nu va functiona. Cantitatea de apa necesara depinde de tipul de nisip, însa în general cantitatea optima este în 2 si 5% din volumul nisipului”, spune Bonn.