lavrovteritorialafavorabili suntem clarVirtual server web hostingsubstantialenatoVps cheap hostingconditiaWeb hosting rating
Ultimele stiri
Home » Stiri externe » Rusia plusează şi ne aminteşte că avem români în Ucraina. „Poate garanta Occidentul drepturile lor?”. AVERTISMENTUL pentru R. Moldova
Rusia plusează şi ne aminteşte că avem români în Ucraina. „Poate garanta Occidentul drepturile lor?”. AVERTISMENTUL pentru R. Moldova

Rusia plusează şi ne aminteşte că avem români în Ucraina. „Poate garanta Occidentul drepturile lor?”. AVERTISMENTUL pentru R. Moldova


Întrebat, într-un interviu, daca Rusia vrea sa profite de curentul secesionist din estul Ucrainei si sa anexeze alte regiuni alte statului vecin, ministrul de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, a aratat catre situatia etnicilor rusi, maghiari, dar si români de pe teritoriul Ucrainei. Cât despre R. Moldova, Rusia îi garanteaza integritatea teritoriala daca moldovenii îsi respecta neutralitatea consfintita prin legea fundamentala. Acelasi Lavrov a mai comentat ca originea crizei din Ucraina sta în summitul NATO de la Bucuresti, din 2008, când s-a dat acordul de principiu ca Ucraina si Georgia sa devina state membre ale Aliantei.  Foto: Khud OteplyRusia va garanta integritatea teritoriala a Republicii Moldova daca aceasta tara mentine statutul de neutralitate si acorda un statut special regiunii separatiste Transnistria, a dat asigurari ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu pentru Bloomberg TV.


Întrebat, în contextul crizei din Ucraina, daca Moscova ar garanta sau nu ca teritoriile foste sovietice aflate în afara Rusiei nu vor fi anexate, Lavrov a afirmat:


“Referitor la Transnistria am spus foarte clar ca suntem favorabili gasirii unei solutii care sa respecte integritatea teritoriala si suveranitatea Republicii Moldova, cu conditia ca Republica Moldova sa îsi pastreze neutralitatea înscrisa în Constitutie si cu conditia ca Administratia de la Chisinau sa ajunga la un acord cu Tiraspolul ca Transnistria sa aiba un statut special”.


“În privinta Ucrainei, un exemplu foarte specific, nu voiam sa se stie dar nu cred ca este un secret, dupa ce situatia din Crimeea a fost rezolvata asa cum a fost, dupa ce a avut loc referendumul si dupa ce nu am avut alta optiune în afara de cea de a raspunde solicitarilor locuitorilor din Crimeea (…), a existat o initiativa a Moscovei de a promova un fel de grup de sustinere pentru Ucraina, format din Rusia, SUA, UE, în scopul de a-i ajuta pe ucraineni sa initieze dialogul la nivel national”, a continuat Lavrov.


“Am prezentat perceptia noastra despre cum se poate desfasura acest dialog – descentralizare, federalizare (…); ideea centrala este substanta – modul în care aceste reforme multumesc toate regiunile, trebuie sa fie o solutie care sa satisfaca toate regiunile, limba rusa sa fie respectata, sa fie respectat un statut de neutralitate a Ucrainei din punct de vedere militar si politic. Am prezentat aceasta propunere, iar apoi am scris în propunerea trimisa americanilor si europenilor ca un stat ucrainean reformat în acest sens va fi garantat de Rusia, de Uniunea Europeana, de Statele Unite, de Consiliul de Securitate al ONU din punctul de vedere al suveranitatii si integritatii. Din nefericire, nu am primit niciun raspuns la aceasta propunere”, a precizat seful diplomatiei ruse, acuzând Occidentul ca încearca doar sa legitimeze actuala Administratie de la Kiev, fara a cauta o solutie de reconciliere nationala.


„Poate Occidentul garanta drepturile minoritatilor rusa, maghiara si româna?”


Lavrov a evitat sa raspunda daca Rusia intentioneaza sa anexeze alte regiuni din Ucraina, conditionând evolutia situatiei de respectarea drepturilor etnicilor rusi, români si maghiari de pe teritoriul ucrainean, conform unui interviu acordat Bloomberg TV. Întrebat daca Rusia poate garanta ca regiunile din estul si sudul Ucrainei nu vor fi anexate, Lavrov a raspuns:


“Poate Occidentul garanta ca drepturile comunitatilor vorbitoare de limba rusa, ca drepturile etnicilor rusi, ca drepturile etnicilor maghiari, cele ale etnicilor români, polonezi si ale altor minoritati care traiesc în Ucraina vor fi garantate? Ne poate garanta cineva ca actuala coalitie (proeuropeana – n.red.) de la Kiev nu va sustine idei neonaziste, asa cum face în prezent”, a raspuns Lavrov, acuzând Occidentul ca sustine Administratia “antirusa si antisemita” de la Kiev.


“În acest context, cred ca nu trebuie sa pornim de la premise artificiale, ipotetice ca cineva ar urma sa invadeze pe altcineva, ci de la problema substantiala a modului în care se vor simti aceste comunitati”, a argumentat seful diplomatiei ruse.


Întrebat daca Ucraina poate deveni membra a NATO, Lavrov a raspuns:


“Aceasta nu ar fi doar o problema pentru poporul ucrainean si pentru NATO, aceasta ar fi o problema si pentru Rusia, pentru ca am semnat o serie de acorduri cu state NATO conform carora, initial, Alianta nu se va extinde, apoi, dupa ce s-a extins contrar acordurilor, ca nu vor fi forte combatante substantiale pe teritoriile noilor state membre, ca nu va fi adusa infrastructura militara la frontierele Rusiei – toate aceste întelegeri au fost încalcate într-un fel sau altul, iar încercarile de admitere a Ucrainei în NATO ar fi foarte nefaste pentru întregul sistem de securitate european, iar Rusia se va opune clar, nu am nimic de ascuns”.


“Din punctul meu de vedere, totul a început mult mai devreme, în anii 1990, când NATO a stabilit ca – în pofida tuturor declaratiilor despre sfârsitul Razboiului Rece si despre faptul ca nicio parte nu l-a câstigat – Alianta se poate considera un câstigator; dar în termeni practici, criza actuala a început, semintele acestei crize au fost sadite în anul 2008, în aprilie, în timpul summitului NATO de la Bucuresti, când liderii NATO au afirmat, în declaratia finala, ca Georgia si Ucraina vor deveni membre ale Aliantei”, a explicat Lavrov.


“Peste câteva luni, presedintele georgian Mihail Saakasvili, care a primit cu multa emotie acest anunt data fiind personalitatea sa, a decis ca are mandatul de a invada propriul popor si ca poate rezolva prin forta conflictul din Osetia de Sud. În mod clar, a fost motivat de aceste promisiuni facute de NATO. Referitor la acest aspect, cum se întâmpla acum în Ucraina, Saakasvili, imediat dupa ce a facut acest lucru, a început sa distruga monumente ale eroilor din al II-lea Razboi Mondial. Acest curent neofascist este foarte vizibil în contextul invitatiilor de aderare la NATO, în contextul politicilor celor care cred ca Ucraina trebuie sa adere la NATO”, a argumentat seful diplomatiei ruse.