semnaturaromânia2014aratatoficialoficial graniconvocarea pentruVps offer
Ultimele stiri
Home » Politica » Ponta îi cere oficial lui Băsescu “o şedinţă extraordinară a CSAT” pentru “criza de la graniţă”
Ponta îi cere oficial lui Băsescu “o şedinţă extraordinară a CSAT” pentru “criza de la graniţă”

Ponta îi cere oficial lui Băsescu “o şedinţă extraordinară a CSAT” pentru “criza de la graniţă”


Dupa “micul CSAT” de saptamâna trecuta de la Ministerul Apararii cu “institutiile guvernamentale”, premierul Victor Ponta s-a întâlnit astazi din nou cu ministrii cu atributii legate de securitatea nationala, la Palatul Victoria, anuntând ca a transmis la Cotroceni o socilitare oficiala pentru convocarea de urgenta a unei sedinte extraordinare a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii ca urmare a “înrautatirii situatiei din Ucraina”. La câteva zile dupa ce presedintele Traian Basescu s-a aratat împotriva unei sedinte CSAT de urgenta, sustinând ca “acest semnal (ca România ar fi în pericol, n.red.) nu trebuie dat”, premierul Victor Ponta a anuntat ca înainteaza astazi la Palatul Cotroceni documentatia oficiala pentru convocarea Consiliului ca urmare a deteriorarii situatiei din Ucraina.


Ponta apeleaza la Legea CSAT care îi da posibilitatea ca, prin semnatura a cel putin o treime dintre membrii Consiliului, sa poata înainta presedintelui o solicitare în acest sens. “Am avut o discutie cu ministrii care sunt membri CSAT. Constatam ca situatia din Ucraina s-a înrautatit în ultima perioada”, a spus premierul înaintea sedintei de Guvern, mentionând “referendumurile ilegitime si ilegale care s-au înmultit” si “actiunile de provocare (la adresa României, n. red.) din partea unor oficiali ai autoritatilor ruse”.


Argumentul lui Victor Ponta pentru convocarea unui CSAT mai devreme de luna iunie, când ar fi asteptata sedinta trimestriala ordinara, este rediscutarea strategiei legate de situatia din Ucraina si stabilirea unei “singure voci” pe care sa comunice România cu partenerii din NATO.


“Este evident ca România trebuie sa aiba o pozitie institutiojnala care nu poate fi reflectata decât în baza unei decizii a CSAT. Având în vedere ca peste o treime din membrii CSAT sunt membri ai Guvernului vom transmite azi presedintelui României solicitarea opf de a organiza în cel mai scurt timp o sedinta extraordinara a CSAT. Consider ca e nevoie de o singura voce sau de voci coordonate cu care România sa vorbeasca”, a mai spus Ponta.


Invitat saptamâna trecuta la Gândul LIVE, presedintele a aratat ca nu încliba sa dea curs unei astfel de solicitari, sustinând ca nici alte state din regiune nu si-au convocat structurile de securitate.


“Acest semnal nu trebuie dat, pentru ca România nu este în pericol de a fi atacata”, a subliniat Traian Basescu.


El a mentionat ca, zilnic, cel putin o analiza pe situatia din Ucraina, care este “fluida”, este primita la cabinet: “Va pot spune cu certitudine, zilnic, cel putin o evaluare privind situatia din Ucraina. Suntem la curent cu tot ce se întâmpla”.