unorVirtual server hosting cheap2015Ştim plasarea robotuluitreisperă extraordinară misiunecaptatăprima captatăWeb hosting companies in usaşapte coborâre
Ultimele stiri
Home » Stiinta » Extraordinara aventură cosmică a sondei spaţiale Rosetta
Extraordinara aventură cosmică a sondei spaţiale Rosetta

Extraordinara aventură cosmică a sondei spaţiale Rosetta

Imaginează-ţi următoarea provocare: să lansezi o sondă spaţială într-o misiune în sistemul solar, cu obiectivul de a plasa echipament pe o cometă aflată la 600 de milioane de kilometri de Terra, ştiind că nu există posibilitatea de a realiza reparaţii fizice pe timpul misiunii. Este o adevărată provocare inginerească, nu? Asta şi-a propus Agenţia Spaţială Europeană (ESA – European Space Agency).

Ştim astăzi că plasarea robotului Philae, purtat de Rosetta, a fost cel puţin parţial un succes. Semnalul radio care a confirmat plasarea robotului pe cometa Ciurimov-Gherasimenko a ajuns pe Terra la ora 16.03 GMT, după ce a călătorit (cu viteza luminii) circa 30 de minute prin spaţiul enorm dintre cometă şi Pământ.

 

 

Săpând pe o cometă…

Acestă misiune extraordinară speră să îmbunătăţească cunoştinţele noastre privind originea sistemului solar, prin realizarea unor măsurători directe pe suprafaţa stâncoasă, îngheţată a cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko, care obitează Soarele între Terra şi Jupiter.

Ca să ajungă la cometă, sonda Rosetta a călătorit 6,4 miliarde kilometri, obţinând viteza necesară deplasării cu ajutorul câmpului gravitaţional al Pământului (în trei ocazii) şi al planetei Marte (o dată). Rosetta a ajuns în proximitatea cometei în august 2014, intrând uşor într-o orbitarea complexă a acesteia.

 


Prima imagine captată de Philae a cometei Ciurimov-Gherasimenko

Rosetta a lansat landerul Philae (lander – sondă spaţială destinată plasării pe un corp ceresc) în dimineaţa zilei de 12 noiembrie. După o coborâre de şapte ore şi o aşteptare încordată în camera de control a ESA, Philae a atins suprafaţa cometei şi a confirmat succesul prin radio. Cum semnalul are nevoie de o jumătate de oră pentru a călători între cometă şi Pământ, separarea, coborârea şi plasarea pe cometă s-au desfăşurat într-un regim semi-autonom.

Landerul de 100 de kilograme are 10 instrumente ştiinţifice principale la bord, incluzând senzori magnetici, acustici şi de gaze, două camere şi trei spectrometre, acoperind o plajă largă de lungimi de undă şi compoziţii.

Rosetta şi Philae au supravieţuit 10 ani în spaţiu, călătorind la viteze de până la 50 de mii de km/h, fără mentenanţă ori reparaţii. Este rar ca un dispozitiv tehnologic de asemenea complexitate să funcţioneze fără mentenanţă atâta vreme, chiar şi pe Pământ; în spaţiu, provocările sunt mai mari.

 


Comparaţie între cometă şi oraşul Paris

Fiabilitate cosmică

Pentru a garanta fiabilitatea în condiţiile spaţiului cosmic, sonda Rosetta a fost subiectul unor teste extinse pe Pământ, atât din punct de vedere a robusteţii, cât şi al funcţionării prelungite fără defecţiuni. Cu ajutorul unor echipamente de test din Olanda (numite Multishaker) şi al Simulatorului Spaţial de mari dimensiuni al ESA, care reprezintă cea mai mare cameră cu vid din Europa, Rosetta a fost supusă unor teste de vibraţie, teste termale şi în condiţii de vid. De asemenea, testele s-au efectuat într-o plajă de temperaturi între -180 şi 150°C.