Affordable shared hostingsolicitateactualitatelânga parchetulpoliteobiectVps offersocietatile virate
Ultimele stiri
Home » Actualitate » DRUMUL FALSULUI: Pe o parte, statul pierdea; pe altă parte, Omniasig câştiga 10-20 de euro la fiecare asigurare pentru locuinţe
DRUMUL FALSULUI: Pe o parte, statul pierdea; pe altă parte, Omniasig câştiga 10-20 de euro la fiecare asigurare pentru locuinţe

DRUMUL FALSULUI: Pe o parte, statul pierdea; pe altă parte, Omniasig câştiga 10-20 de euro la fiecare asigurare pentru locuinţe


Societatea de asigurare Omniasig încheia polite de asigurare facultativa si le antedata, pentru a crea aparenta ca au fost semnate într-un moment în care nu exista obligativitatea încheierii asigurarii obligatorii si, respectiv, a încasarii primei de asigurare PAID, sustin procurorii. Procurorii si politistii au facut, miercuri, 49 de perchezitiile la sedii centrale si la sucursale ale Omniasig din Bucuresti si din toate judetele, într-un dosar în care a fost începuta urmarirea penala pentru abuz în serviciu si fals intelectual.


Parchetul Înaltei Curti de Casatie si Justitie a aratat joi, într-un comunicat de presa, ca în aceasta cauza au fost audiate mai multe persoane, iar în urma efectuarii perchezitiilor au fost identificate si ridicate mai multe înscrisuri, care urmeaza sa fie analizate în cadrul probatoriului administrat.


Potrivit sursei citate, din probatoriul administrat pâna la acest moment a rezultat ca, în exercitarea atributiilor de serviciu, mai multi angajati ai firmei de asigurare au încheiat cu persoane fizice contracte de asigurare a locuintelor, cu încalcarea dispozitiilor legale în materie.


Astfel, începând din 27 iulie 2013, s-a instituit pentru proprietarii de locuinte obligatia încheierii unei polite de asigurare obligatorie a locuintei (PAD – polita de asigurare contra dezastrelor naturale: cutremure, inundatii si alunecari de teren), în format electronic, separat de încheierea unei polite de asigurare facultativa care ar acoperi aceste riscuri.


Prin modificarile aduse Legii 260/2008 de dispozitiile Legii 243 din 17 iulie 2013, publicata în Monitorul Oficial din 24 iulie 2013 si intrata în vigoare la data de 27 iulie 2013, persoanele fizice si juridice nu mai puteau încheia contracte de asigurare facultativa a locuintelor decât daca încheiau, în prealabil, o asigurare obligatorie a acestora.


În aceste conditii, sustin procurorii, societatile de asigurare puteau încheia contracte de asigurare facultativa numai dupa ce verificau conditiile existentei asigurarii obligatorii a locuintei, inclusiv, daca asiguratul a platit prima obligatorie de 20 de euro pentru locuintele de tip A si 10 euro pentru locuintele de tip B.


Sumele de 20 si respectiv 10 euro trebuiau virate de societatile de asigurare în conturile societatii de asigurare PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, societate de asigurare de interes public, componenta esentiala în cadrul programului român de asigurarea catastrofelor), se mai arata în comunicat.


“Antedatând polita de asigurare facultativa, s-a creat aparenta ca respectivele contracte ar fi fost încheiate într-un moment în care nu exista obligativitatea încheierii asigurarii obligatorii si, respectiv, a încasarii primei de asigurare revenite PAID”, potrivit Parchetului instantei supreme.


Procurorii au mai aratat ca, daca ar fi procedat conform normelor legale în vigoare, angajatii companiei de asigurare ar fi trebuit sa încheie, într-o prima faza, asigurarea obligatorie si sa încaseze suma de 20, respectiv 10 euro ce urma a fi virata în contul PAID.


“Numai dupa acest moment compania în cauza putea încheia contracte de asigurare facultativa. Practic, orice contract de asigurare facultativa încheiat în absenta unui contract de asigurare obligatorie a creat în dauna PAID un prejudiciu de 20/10 euro per contract”, a precizat Parchetul ICCJ.


Seful Directiei de Investigarea Fraudelor, Alexandru Ionita, a declarat miercuri ca în ancheta privind societatea de asigurare vor fi verificate peste un milion de documente, urmând sa se stabileasca modul de operare si gradul de vinovatie al persoanelor implicate.


“Suspiciunile pe care noi le avem privesc realitatea si modul de întocmire al politelor de asigurare, pentru care pot sa va spun faptul ca nu exista nicio suspiciune privind reala lor si corecta lor întocmire vizavi de persoanele fizice care au beneficiat de aceste polite, deci persoane care au beneficiat în mod corect si de buna-credinta. Verificarile noastre vizeaza ridicarea acestor documente”, a spus Ionita.


Întrebat câte polite de asigurare în cazul carora ar exista suspiciuni vor fi verificate de anchetatori, Ionita a spus ca este vorba de “peste un milion de documente”.


Întrebat când a fost demarata ancheta, Ionita a spus ca verificarile au început la jumatatea anului 2013, dar s-au facut în prezent, atât în Capitala, cât si al nivelul serviciilor judetene de investigare a fraudelor. Potrivit lui Ionita, anchetatorii au fost sprijiniti de Serviciul Român de Informatii în aceasta ancheta.


Surse judiciare au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, ca directorul general si alti peste 40 de directori ai Omniasig sunt suspectati de anchetatori de implicare în falsificarea mai multor polite de asigurare, prejudiciul produs astfel statului fiind de câteva milioane de lei.


Procurorii Parchetului instantei supreme fac cercetari în aceasta cauza, ce vizeaza suspiciuni privind savârsirea de catre mai multe persoane a unor infractiuni de abuz în serviciu si fals intelectual, pentru care a fost începuta urmarirea penala.


Unicul obiect al verificarilor desfasurate de Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie în cadrul Omniasig este situatia politelor de asigurare de locuinte emise de companie în a doua jumatate a anului 2013, a anuntatmiercuri asiguratorul.


“Unicul obiect al actiunii de verificare desfasurata de Parchetul de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie în cadrul Omniasig este situatia politelor de asigurare de locuinte emise de compania noastra în a doua jumatate a anului 2013, respectiv în perioada de intrare în valabilitate a politelor PAD. Compania noastra va colabora pe deplin si va pune la dispozitia autoritatilor toate documentele si informatiile solicitate. În acelasi timp, am demarat o investigatie interna pentru a lamuri în întregime aceasta situatie”, se arata într-un comunicat al Omniasig remis MEDIAFAX.


Activitatea curenta a Omniasig nu este în niciun fel perturbata de aceste verificari, se mai spune în comunicat.


Distribuirea politelor PAD (polita de asigurare împotriva dezastrelor) s-a facut prin intermediul actionarilor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) pâna în luna iulie a anului trecut, printre care nu figura si Omniasig. Ca urmare a semnarii unui protocol cu PAID, Omniasig a început în luna august sa distribuie polite PAD.


Conform legislatiei, toti proprietarii de locuinte au obligatia sa încheie polita de asigurare obligatorie emisa de PAID, care ofera acoperire împotriva riscurilor catastrofice în limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, în functie de structura constructiva a locuintei asigurate.


Societatile de asigurare autorizate sa preia riscuri de catastrofe naturale, fie ca sunt sau nu actionar PAID, pot încheia pentru aceste categorii de riscuri asigurari facultative ale locuintelor numai pentru partea din suma asigurata care depaseste suma asigurata obligatoriu prin PAD (10.000 sau 20.000 euro).


În afara de Omniasig, PAID a semnat protocoale si cu alti asiguratori si, începând cu luna august 2013, portofoliul societatii a crescut constant luna de luna.


Astfel, la finele lunii iulie, PAID avea emise 320.658 de contracte, iar o luna mai tarziu ajunsese la 423.132 de polite. La finele anului trecut, numarul politelor PAD a ajuns la 736.318, de la 331.131 contracte la 31 decembrie 2012.


La finele lunii aprilie a acestui an, PAID avea 1,16 milioane de polite în portofoliu.


Datele asociatiei asiguratorilor din România (UNSAR) arata ca, la finele lunii septembrie 2013, Omniasig avea 278.128 de polite în vigoare în clasa de asigurari de incendiu si calamitati naturale, de la 329.778 la finele lunii iunie 2013.


În total, la finele lunii septembrie 2013, portofoliul Omniasig numara 1,33 milioane de polite, comparativ cu 1,367 milioane la finele lunii iunie 2013.


Cu un capital de 439,6 milioane de lei, Omnniasig este parte a grupului Vienna Insurance Group (Austria), care detine peste 99% din actiunile asiguratorului român.


Societatea este al doilea jucator pe piata locala a asigurarilor.


VIG mai detine pe piata româneasca BCR Asigurari de Viata si Asirom.


Anul trecut, subscrierile Omniasig au scazut cu 14,2% fata de 2012, la 881,1 milioane de lei, pe fondul reducerii veniturilor din polite RCA si CASCO cu 11,5%, respectiv 33,1%.