10 best web hosting“the temutul legaturaoshimaVirtual server hosting cheapundeVps bestrelateaza“theVps cpanel whmVps offer
Ultimele stiri
Home » Stiri externe » Cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade Japonia UPDATE
Cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade Japonia UPDATE

Cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade Japonia UPDATE

 

Un cutremur puternic, cu magnitudinea de 6,2, a avut loc luni dimineata în estul Japoniei si a fost resimtit la Tokyo, fara a declansa o alerta de tsunami, dar ranind usor 11 persoane în capitala si în regiunea Tokyo, relateaza AFP.  Foto: AFP/Mediafax Foto

 

 

 

Seismul a avut loc luni, la ora locala 5.18 (duminica, 23.18, ora României), pe Insula Izu Oshima, la sud de capitala, iar hipocentrul a fost localizat la o adâncime de 160 de kilometri.

Initial au fost resimtite vibratii slabe, care s-au transformat în unde violente, au constatat jurnalisti AFP.

 

“A fost un seism foarte adânc, din categoria celor care provoaca putine replici”, a declarat într-o conferinta de presa un seismolog de la Agentia pentru meteorologie. Ca masura de precautie, el a avertizat cu privire la riscul unor replici, în orele si zilele urmatoare.

 

Centrul american de supraveghere a seismelor USGS, a evaluat magnitudinea la 5,8.

 

Cele mai puternice unde seismice au fost înregistrate în centrul orasului Tokyo, unde se afla sediile ministerelor si unor administratii, potrivit datelor furnizate de catre agentie.

 

Normele de constructie sunt atât de stricte, încât majoritatea cladirilor si altor edificii care le respecta rezista unor cutremure si mai puternice.

 

Pentru a aduna cât mai rapid informatii despre eventuale pagube, o celula de criza a fost, creata în primele minute dupa seism, în birourile serviciilor premierului Shinzo Abe, aflat într-o vizita în Europa.

 

Luni, o zi libera în Japonia, multi locuitori ai capitalei au fost treziti de cutremur. Uneori seismele sunt atât de puternice, încât locuitorii nu pot sa stea în picioare, pentru a se retrage în locurile cele mai sigure din locuinte.

 

Postul public de televiziune NHK si-a întrerupt imediat programele pentru a furniza primele informatii.

 

Potrivit unui bilant întocmit de catre post dupa doua ore si jumatate de la seism, 11 persoane, aproape toate în vârsta, au fost ranite usor la Tokyo si în prefecturile vecine Chiba, Kanagawa si Saitama.

 

Serviciile feroviare au fost suspendate de la câteva minute si pâna la câteva ore, pentru verificarea cailor, iar circulatia rutiera a fost încetinita pe unele tronsoane de autostrada.

 

În schimb, traficul aerian era normal pe aeroportul Tokyo-Haneda, deschis nonstop.

 

– Seismul nu are legatura cu temutul “the big one”

 

Compania de electricitate Tokyo Electric Power (TEPCO) a anuntat ca nu a fost detectata nicio anomalie la centrala nucleara accidentata Fukushima, situata la aproximativ 200 de kilometri nord-est de Tokyo.

 

Nicio problema nu a fost detectata nici la alte instalatii nucleare afectate de seism, potrivit NHK.

 

Serviciile de alimentare cu gaze naturale au fost, în schimb, asaltate de apeluri de la particulari a caror alimentare a fost întrerupta, în cele mai multe cazuri de un mecansim automat de întreupere a alimentarii în caz de seism. Nicio paguba nu a fost constatata la sistemul de alimentare, potrivit serviciilor din domeniu, citate de NHK.

 

Locuitorii din Tokyo reactioneaza la acest tip de seism cu un anumit calm, dar cu o anumita îngrijorare, deoarece se tem de un cutremur distrugator, pe care-l numesc “the big one”, cu o magnitudine mai mare de 7, în zona capitalei, care ar putea provoca pagube considerabile si cauza mii de morti, potrivit evaluarilor Guvernului.

 

“Cutremurul de azi este mai degraba de natura rara”, a subliniat seismologul citat.

 

Însa, apreciaza el, “exista o probabilitate redusa sa aiba legatura cu seismul temut în capitala, având o adâncime si o localizare diferite”.

 

Japonia este traumatizata în continuare de cutremurul cu magnitudinea 9, care a avut loc în largul coastei de nord-est pe 11 martie 2011 si care a provocat un tsunami urias, omorând peste 18.000 de persoane. Acest tsunami a provocat accidentul nuclear de la centrala Fukushima.

 

Japonia se afla la îmbinarea a patru placi tehtonice si este afectata anual de peste 20% dintre cutremurele cele mai puternice înregistrate în lume.